Αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον EFSF που κλιμακώνει την πίεση για τα ελληνικά δάνεια.
Τρεις οι εναλλακτικές: Αμεσα απαιτητά τα ελληνικά δάνεια ύψους 141 δισ. ευρώ του EFSF, ενεργοποίηση ρητρών για τα δάνεια στον EFSF ή να επιφυλαχθεί με βάση τις εξελίξεις στο Eurogroup.
Ειιδικότερα, στην αποσαφήνιση ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF προχώρησε σήμερα το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
Ο EFSF αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες. «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω», σημειώνει σχετικά.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:
– Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
– Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της αθέτησης πληρωμής στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
– Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ ‘αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
“Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Συνολικά, ο EFSF παρείχε στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησαν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Από αυτά τα χρήματα, έμειναν αδιάθετα 10,9 δισ. ευρώ, τα οποία φυλάσσονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν “μοναδικό” από πολλές απόψεις. Για την ακρίβεια ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα δανεισμού τόσο του EFSF όσο και του ESM. Επίσης είχε τους ευνοϊκότερους όρους από τα άλλα προγράμματα και περιέλαβε το PSI κατά το οποίο ιδιώτες πιστωτές είχαν “μεγάλες απώλειες”.
Η ενημέρωση του EFSF προσθέτει πως η Ελλάδα ωφελείται από ωριμάνσεις τριακονταετίας και ότι η χώρα δεν πληρώνει τόκους και χρεωλύσια ως το 2023. Αυτοί οι όροι παρείχαν στην Ελλάδα εξοικονόμηση 16 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014 μαζί, δηλαδή πάνω από 4% του ΑΕΠ για κάθε έναν από τα δύο χρόνια.
{loadmoduleid 631} {loadmoduleid 620}