Γροθιά στο στομάχι όσα αναφέρονται στη δικογραφία για το περιβόητο γηροκομείο στα Χανιά, καθώς έρχεται στο φως η απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη.
Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021 όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των αρχών, ότι οι θάνατοι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 ανήλθαν σε 73!
Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας για τους ύποπτους θανάτους που σημειώθηκαν στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες
Σήμερα, συνελήφθησαν επτά άτομα (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στους πολυάριθμους άλλους ύποπτους θανάτους, είναι μία περίπτωση το 2009 και όλες οι υπόλοιπες από το 2014 έως το 2021.
Λόγω περιορισμού χρόνου και έλλειψης αποδείξεων που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια δεν εξιχνιάστηκαν περισσότερες περιπτώσεις στην παρούσα φάση, παρότι μόνο για την περίοδο 2015-2021 υπάρχουν 293 ύποπτες περιπτώσεις θανάτων.
Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ κατά εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.
Επίσης, οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.
Για τους επτά που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Ανακριτή και αποτελούν τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν σήμερα κατόπιν ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκε και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους, ενώ το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων κλπ.
Ελάχιστη έως ανύπαρκτη η τροφή
Όπως τονίζεται, η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής φέρεται να ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά πνιγμών. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ. Οι τρόφιμοι φέρεται να έτρωγαν σπάνια κρέας, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Σύμφωνα με τη δικογραφία καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
Μηδενική καθαριότητα
Σύμφωνα με τη δικογραφία, σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.
Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.
Απάνθρωπη και βίαιη συμπεριφορά του προσωπικού
Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδίδεται σε μεγάλο μέρος του προσωπικού απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη.