Σοκ προκαλεί η περίπτωση του 56χρονου Μουζαφέρ Καγιασάν από την Τουρκία, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί εδώ και μήνες να ξεφορτωθεί τον κορονοϊό από τον οργανισμό του.
Ο Μουζαφέρ Καγιασάν κατέχει το ρεκόρ στην Τουρκία ασθενούς με την πιο μακροχρόνια καταγεγραμμένη μόλυνση από Covid-19, πιθανότατα επειδή το ανοσοποιητικό του ήταν ήδη αποδυναμωμένο από τον καρκίνο. Μολονότι μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο από τον Νοέμβριο του 2020, το ηθικό του παραμένει υψηλό.
Έχει «αποκοπεί» από τον έξω κόσμο
«Υποψιάζομαι ότι είναι η γυναικεία εκδοχή της Covid, έχει πάθει εμμονή μαζί μου» χαριτολόγησε την περασμένη εβδομάδα, όταν για άλλη μια φορά το τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε θετικό.
Εννέα μήνες στο νοσοκομείο και πέντε μήνες σχεδόν πάντα μόνος στο διαμέρισμά του, έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Η εγγονή του, η Άζρα, μένει στον κήπο όταν τον επισκέπτεται και μιλούν μέσα από τη γυάλινη πίσω πόρτα του σπιτιού. «Θα παίξω μαζί σου όταν γίνω καλά», της είπε, δίνοντάς της ένα πλαστικό παιχνίδι-τηλέφωνο.
Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 διατρέχουν κίνδυνο παρατεταμένης μόλυνσης, με σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».
Άλλη μελέτη, της Leukemia & Lymphoma Society, δείχνει ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους δεν παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα, ακόμη και αν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.
Τι δήλωσε ο γιατρός του
Ο γιατρός του Καγιασάν, ο Σεράπ Σιμσέκ Γιαβούζ, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών και Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι η δική του περίπτωση είναι η πιο μακροχρόνια που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα. Οι ειδικοί τον παρακολουθούν στενά, για την περίπτωση που αναπτύξει κάποια παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Η περίπτωση ενός ασθενούς που βγαίνει θετικός (στα τεστ) επί 441 ημέρες δεν είναι κάτι που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα», είπε ο Τσαγκρί Μπούκε, λοιμωξιολόγος και κλινικός μικροβιολόγος στο νοσοκομείο Ατζιμπάντεμ.
Λόγω των θετικών τεστ, ο Καγιασάν δεν μπορεί να εμβολιαστεί, αφού οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πρώτα να αναρρώσουν για να κάνουν το εμβόλιο. Ο Καγιασάν, που εκτός των άλλων έχει χάσει την όσφρηση και τη γεύση του, ζητά από τις Αρχές να χαλαρώσουν κάπως την απομόνωσή του.
Ο γιος του, Γκοκάν Καγιασάν, είπε αστειευόμενος ότι ο πατέρας του ήταν ανέκαθεν «θετικός» άνθρωπος, αλλά όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Λέγαμε συνέχεια πόσο θετικός είναι και τώρα βρέθηκε θετικός (στην Covid) και δεν μπορεί να γίνει αρνητικός. Ο ίδιος λέει ότι κόλλησε στο κόκκινο φανάρι και δεν μπορεί να το περάσει», είπε.