Με 4,8 εκατ. ευρώ φέρεται ότι ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από επιδόματα που εγκρίθηκαν παράτυπα από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.
Από έκθεση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αποκαλύπτεται ότι δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ενέκριναν αρκετές παράτυπες αιτήσεις για την καταβολή από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 επιδόματος στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) σε μη δικαιούχους, ακόμα και από άλλους δήμους της χώρας!
Στην παραπάνω αποκάλυψη, προχώρησε χθες η τοπική εφημερίδα της Μεσσηνίας “Ελευθερία”.
Ο έλεγχος βασίστηκε σε έγγραφα και πειστήρια, τα οποία κατάσχεσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ύστερα από αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Πρόνοιας και τα οποία ελέγχθηκαν στη συνέχεια από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες προανάκρισης που διεξήγαγε η Ασφάλεια Καλαμάτας, καθώς ζητήθηκε από τον Οργανισμό να διερευνήσει ποιοι πολίτες δεν έπρεπε να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και το επίδομα στέγασης και για ποιο χρονικό διάστημα, καθώς και το χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε και αποταμιεύτηκε παράνομα ανά κατηγορία επιδόματος και ανά υπάλληλο.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ρεπορτάζ, ωστόσο ο ίδιος απ’ την πλευρά σημειώνει, ότι εις γνώση του η “ζημιά” στο ελληνικό δημόσιο αφορά μερικές χιλιάδες ευρώ και όχι το ποσό των 4.8 εκ. ευρώ. Αναλυτικά η τοποθέτηση του δημάρχου στην ιστοσελίδα του Δήμου αναφέρει: Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο (σ.σ. εφημερίδα “Ελευθερία”) σχετικά με τη Διεύθυνση Πρόνοιας και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη διαδικασία παροχής επιδομάτων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Το Φεβρουάριο του 2020 υπήρξε ενημέρωση του Δήμου για ανώνυμη καταγγελία που σχετιζόταν με τη διαδικασία των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων και συνεργαστήκαμε με τους ελεγκτές προκειμένου να διερευνηθούν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση.
Άμεσα τότε προβήκαμε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί και η έρευνα, απομακρύνοντας από τη θέση τους υπαλλήλους που βρίσκονταν σε συγκεκριμένα πόστα και διακόπτοντας αυτόματα την πρόσβασή τους στο εν λόγω πληροφοριακό σύστημα. Οι εν λόγω υπάλληλοι ήταν διαβαθμισμένοι και διέθεταν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, έχοντας τη σχετική πιστοποίηση και ελέγχονταν από τον ΟΠΕΚΑ.
Προκειμένου δε να εξυπηρετηθεί το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών που ήλεγχαν την καταγγελία, παραχωρήθηκε η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στο Δημαρχείο, προφανώς και το σύνολο των στοιχείων που ζητήθηκαν, διευκολύνοντας το έργο τους, ώστε να εξακριβωθεί αν και τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ως Δήμος, τον Ιανουάριο του 2021, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λάβαμε για πρώτη φορά επίσημη ενημέρωση για στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που αναφερόταν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ.
Με εντολή μου η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά το θέμα, το οποίο έχει λάβει την οδό της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η έκθεση του ΟΠΕΚΑ, στο οποίο αναφέρθηκε το δημοσιεύμα, έχει ημερομηνία 10 Ιουνίου 2021, όταν ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το πόρισμα στις αρμόδιες Αρχές.