Το γηραιότερο ψάρι στον κόσμο που ζει σε ενυδρείο ονομάζεται Μαθουσάλα, όνομα βγαλμένο από τη Βίβλο, από τον παππού του Νώε που λέγεται ότι έζησε 969 χρόνια.
Το ψάρι δεν είναι τόσο αρχαίο, αλλά οι βιολόγοι της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια πιστεύουν ότι είναι περίπου 90 ετών, χωρίς γνωστούς ζωντανούς συνομηλίκους. Του αρέσει να τρώει φρέσκα σύκα και να δέχεται τριψίματα στην κοιλιά.
Είναι ένα αυστραλιανό πνευμονόψαρο μήκους 1,2 μέτρων και 18,1 κιλών που μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο το 1938 από την Αυστραλία. Ένα πρωτόγονο είδος με πνεύμονες και βράγχια, που θεωρείται ο εξελικτικός σύνδεσμος μεταξύ ψαριών και αμφιβίων.
«Η Μαθουσάλα είναι η παλαιότερη», είπε ο Allan Jan, ανώτερος βιολόγος στην Ακαδημία και φύλακας των ψαριών. Οι φροντιστές του πιστεύουν ότι το ψάρι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους χωρίς μια επικίνδυνη αιμοληψία. Η Ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα του πτερυγίου σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και να καταλάβουν την ακριβή ηλικία του ψαριού.
«Λέω στους εθελοντές μου, προσποιηθείτε ότι είναι ένα υποβρύχιο κουτάβι, πολύ εύπλαστο, ευγενικό, αλλά φυσικά αν τρομάξει θα έχει ξαφνικές κρίσεις ενέργειας. Αλλά ως επί το πλείστον είναι απλά ήρεμο», είπε ο Jan.
Η Μαθουσάλα έχει αδυναμία στα σύκα. «Είναι λίγο επιλεκτικό και του αρέσουν τα σύκα μόνο όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους. Δεν θα τα φάει όταν είναι κατεψυγμένα», δήλωσε η Jeanette Peach, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια.
Η Ακαδημία έχει δύο άλλα αυστραλιανά lungfish που είναι νεότερα. Λαι τα δύο πιστεύεται ότι είναι στα 40 ή στα 50 τους έτη. Το αυστραλιανό πνευμονόψαρο είναι απειλούμενο είδος και δεν μπορεί πλέον να εξαχθεί από τα αυστραλιανά ύδατα, επομένως οι βιολόγοι της Ακαδημίας λένε ότι είναι απίθανο να λάβουν αντικατάσταση μόλις πεθάνει η Μαθουσάλα.
Θέλεις να Αποκτήσεις E-Shop; – Είμαστε Εδώ για Εσένα
Κατασκευή Ιστοσελίδων και Eshop με Επαγγελματικό Σχεδιασμό και Προσιτές Τιμές!